Bratislava Otvorene

• Zmenšiť veľkosť písma

TS_BAO Nové PKO: Park Korupcie a Oligarchie

Prekvapenie na behu Devín – Bratislava

Bratislava, 11. 4. 2016 (BAO) - 69. ročník najstaršieho cestného behu a zároveň najstaršieho atletického podujatia na Slovensku, behu Devín – Bratislava, priniesol prekvapenie: vznikol Park Korupcie a Oligarchie.

Na nábreží pred hlavným vchodom do areálu PKO počas celého behu stáli aktivisti a aktivistky iniciatívy Bratislava otvorene s rozvinutým 7-metrovým transparentom Park Korupcie a Oligarchie. Intenzívne povzbudzovali bežcov a bežkyne, medzi nimi aj svojich – Hanu Fábry a Mateja Vagača. Obaja bežali v tričku tradičných farieb Bratislavy, červenej a bielej, s nápisom PKO dole? IvoN dole! Rovnaké tričká mala oblečené aj skupina 6 povzbudzujúcich s transparentom.

Iniciatíva touto akciou pripomenula, že barbarstvo zodpovedných – primátora Nesrovnala a 28 mestských poslancov a poslankýň (popri bývalom primátorovi Ďurkovskom a vtedajších „radných“ hlasujúcich za zmluvy s Henbury Development), ako aj developera River Parku II, spoločnosti Henbury Development a finančníkov z J&T – nebude zabudnuté. Takúto stratu budú mať občania Bratislavy vždy na pamäti.

„Napriek odporu bratislavskej i slovenskej verejnosti zbúrali Park kultúry a oddychu, unikátny priestor pre kultúrne a spoločenské akcie, kde sa ročne konalo viac ako 700 podujatí. Náhrada zaň nie je ani nebude: smiešna „červená kvapka“ s kapacitou 140 ľudí nikdy nenahradí dve veľké sály a celý komplex rôznych menších sál a priestorov pre cca 4 000 ľudí, ale ani voľný a príjemný priestor úžasného nábrežia ako stvoreného na oddych a relaxáciu,“ pripomína Matej Vagač z iniciatívy Bratislava otvorene.

„Mnohí z bežiacich reagovali veľmi pozitívne na našu aktivitu – mávali nám, zdravili nás s prstami do „V“ či zdvihnutou päsťou, niektorí na nás zavolali „správne!“, usmievali sa a rôzne prejavovali svoje sympatie s našou aktivitou. Bolo jasne vidieť, že si o zbúraní PKO myslia to isté čo my,“ hovorí Ľubica Trubíniová z iniciatívy.

PKO „obslúžilo“ nielen záujemcov o astronómiu, no predovšetkým o hudbu, tanec, divadlo, pantomímu, teda o celé spektrum záujmovo-umeleckých činností, ale aj o biznis a veľtrhy všetkého druhu. A taktiež o spoločenské kontakty a zábavu všetkých vekových a sociálnych skupín, počnúc tými najmladšími a končiac seniorskými ročníkmi. Jeho akcie boli cenovo prístupné všetkým, vrátane ľudí bez domova. Aj to je unikát, ktorému plánované planetárium alebo iný priestor už nikdy nebudú konkurovať.

„Za stratu kultúrneho a spoločenského areálu mimoriadnych urbanisticko-architektonických, pamiatkových a historických kvalít sú zodpovední konkrétni ľudia svojimi egoistickými záujmami, pre ktorých je služba verejnosti zjavne na poslednom mieste. To, že mesto sa o PKO dlho nestaralo a nechalo ho (výhodne pre developera) chátrať, nie je a nikdy nebude dôvod na likvidáciu takéhoto unikátu, ktorý zaradili odborníci medzi 300 najpozoruhodnejších diel tvoriacich Register modernej architektúry Slovenska,“ dopĺňa Katarína Šimončičová z iniciatívy Bratislava otvorene.

Foto: Ester Mateášiková, Luboš Hajdin

Ďalšie informácie: Iniciatíva Bratislava otvorene

Príloha:

28 poslancov a poslankýň, ktorí odhlasovali dohodu s developerom, vedúcu k zbúraniu PKO

Martin Borguľa – Klub pre Bratislavu (Smer)
Vladimír Bajan Klub pre Bratislavu (nezávislý)
Marta Černá – Klub pre Bratislavu (Nezávislé fórum)
Slavomír Drozd – Klub pre Bratislavu (Smer)
Ľudmila Farkašovská – Klub pre Bratislavu (Smer, predtým Slobodné fórum – Robíme to pre deti)
Peter Hanulík – Klub pre Bratislavu (Smer)
Iveta Hanulíková – Klub pre Bratislavu (Smer)
Martin Kuruc – Klub pre Bratislavu (nezávislý, v minulosti SDKÚ, neskôr OK)
Radoslav Olekšák – Klub pre Bratislavu (kandidát Smeru, SNS, SZS)
Roman Weinštuk – Klub pre Bratislavu (nezávislý)
Radovan Jenčík – Pravicový klub (bol v Sieti,)
Tomáš Korček – Pravicový klub (nezávislý)
Oliver Kríž – Pravicový klub (kandidát Siete, SaS, Mosta-Híd, SDKÚ)
Jozef Uhler – Pravicový klub (z SDKÚ, prestúpil do Siete)

Milan Černý – Praví poslanci (SDKÚ)
Milan Jambor – Praví poslanci (pôvodne SDKÚ, kandidát Siete, SaS, Mosta-Híd, SDKÚ)
Izabella Jégh – Praví poslanci (odišla z klubu strany Most-Híd, kandidátka Siete, SaS, Mosta-Híd, SDKÚ)

Juraj Káčer – Praví poslanci (SDKÚ)
Zdenka Zaťovičová – Praví poslanci (EDS, predtým za SDKÚ)
Ján Buocik – klub strany Most-Híd (Most-Híd, predtým SDKÚ)
Peter Pilinský – klub strany Most-Híd (Strana zelených)
Iveta Plšeková – klub strany Most-Híd (Most-Híd)
Rastislav Žitný – klub strany Most-Híd (Most-Híd)

Katarína Augustinič – Bratislava Inak (najprv SaS, Lido, Nove, teraz členkou Skoku)
Marian Greksa – Bratislava Inak (nezávislý, najprv v SaS aj v Nove)
Martin Chren – Bratislava Inak (najprv SaS, Lido, Nove, teraz členom Skoku)
Soňa Svoreňová – Bratislava Inak (nezávislá, bývalá členka Mladých sociálnych demokratov)
Pavol Bulla – nezaradený (kandidát Siete, SaS, Mosta-Híd, SDKÚ, nezávislý)

Copyright © 2017 Bratislava Otvorene. Všetky práva vyhradené.
Joomla! je bezplatný softvér uvoľnený pod licenciou GNU/GPL.