Bratislava Otvorene

• Zmenšiť veľkosť písma

TS-BAO Výzva riaditeľke SNG

Godrova 3/b, 811 06 Bratislava ● tel./fax: 02-5441 3968

Táto adresa je chránená pred robotmi nevyžiadanej pošty. Ak ju chcete vidieť, musíte mať povolený JavaScript. www.bao.sk www.pko.estranky.skwww.facebook.com/bao.sk

Výzva riaditeľke SNG: Odmietame danajský dar Bratislave

Bratislava, 27. 1. 2014 (BAO) – Občianski aktivisti a aktivistky z iniciatívy Bratislava otvorene poslali v týchto dňoch generálnej riaditeľke SNG Alexandre Kusej otvorený list. Žiadajú ju, aby naďalej umožnila ľuďom, ktorí o to požiadajú, kupovať si vstupenky na návštevu výstav. Výzva (v prílohe) je reakciou iniciatívy Bratislava otvorene na nedávno medializovaný dar Slovenskej národnej galérii, ktorým J&T Banka zaplatila celoročné vstupné všetkých návštevníkov galérie. Občania ju môžu podporiť svojím podpisom na občianskom portáli Changenet.sk: http://www.changenet.sk/?section=kampane&x=757891 .

„Žiadame pani riaditeľku, aby ľuďom vytvorila možnosť navštevovať SNG bez pocitu hanby a poníženia. Sme totiž presvedčení, že nie sme jediní, kto odmietame tento pokrytecký danajský dar finančnej skupiny, ktorá nenávratne zdevastovala mnohé vzácne kultúrne, historické a prírodné hodnoty Bratislavy a Tatier,“ hovorí Ľubica Trubíniová. „Stačí si spomenúť na dunajské nábrežie v Bratislave – vyrúbané stovky stromov, zlikvidovaný celý park vrátane nádherného, úplne zdravého storočného platana a na jeho mieste príšerná opacha River Park, ktorá naveky zničila panorámu nábrežia a kole oči občanom aj takmer všetkým architektom a urbanistom. Ani nehovoriac o hektároch kosodreviny a vzácnych biotopoch zničených megalomanskou výstavbou zjazdoviek a vlekov vo Vysokých i Nízkych Tatrách... A to ešte Bratislavčanov čaká čeliť ďalším developerským „počinom“ J&T – napr. výstavbe Zuckermandla v Podhradí alebo zámeru zbúrať PKO a nahradiť ho ďalším nádorom na nábreží!“

„Toto je skutočný „greenwashing“, teda vymývanie mozgov, tento krát v oblasti kultúry. Páni Tkáč a Jakabovič dobre vedia, prečo založili novodobý Bratislavský okrášľovací spolok – trójskeho koňa a zásterku ich developerskej nenásytnosti. Dobré meno sa tak ľahko ako veci či ľudia kúpiť nedá a ich firma ho veľmi, veľmi potrebuje. Najvýznamnejší stánok našej výtvarnej kultúry však potrebuje aj úprimných podporovateľov – fanúšikov s dušou a pevnými zásadami. Len sponzori a ich bohatstvo na skutočné prežitie galérie a slovenskej kultúry nestačia,“ dopĺňa Matej Vagač.

„Vážime si hodnoty, ktoré nám zanechali naši predkovia, a nechceme mať nič spoločné s tými, čo ich kvôli svojim ziskom ničia. V našej spoločnosti ešte zostali slušní a poctiví ľudia, ktorí sa nenechajú kúpiť na lacné sľuby a prázdne deklarácie o vášni k umeniu a otvorene vyjadria svoj odmietavý postoj k nim. Tí určite radi podporia Slovenskú národnú galériu kúpou vlastnej vstupenky,“ uzatvára Katarína Šimončičová.

Príloha:

Otvorený list generálnej riaditeľke SNG Alexandre Kusej

Ďalšie informácie:                Iniciatíva Bratislava otvorene

Príloha:
SúborVeľkosť súboru
Stiahnuť súbor (list_SNG_vyzva_BAO_final.doc)list_SNG_vyzva_BAO_final.doc128 Kb

Copyright © 2019 Bratislava Otvorene. Všetky práva vyhradené.
Joomla! je bezplatný softvér uvoľnený pod licenciou GNU/GPL.